Håll köket tipp topp

Grunden är allt

Börja alltid med ett milt rengöringsmedel före du använder starka kemikalier. Citron och vit vinäger hjälper att få det rent samtidigt som det luktar friskt. Bakpulver är även en favorit som effektivt hjälper till när du städar att få bort ingrodd smuts.

Att hushålla i köket

Utse svampar för specifika användningsområden. Till exempel för diskning, torka ytor, torka hällar och liknande. Sterilisera svamparna regelbundet för att undvika att bakterierna samlas. Lägg dem sedan i mikrovågsugnen och låt dem gå på hög värme i en minut.

Om du spiller något, torka gärna upp det omedelbart, innan fläckar har en chans att gro in. Välj lämpligt rengöringsmedel beroende på vilket material det gäller. Marmor, till exempel, kan endast hantera ph-neutrala produkter, medan rostfritt stål ska rengöras med en särskild spray.

Spis & Ugn

Spis & Ugn

Spishällen

För att hålla köket i en toppform, se till att rengöra även spihällen regelbunet. Torka av spisen efter varje användning. Spill som är särskilt fett är svårt att avlägsna när de härdar. Tvätta glashällar med en rengöringsdyna avsedd för kastruller; skrapa sedan försiktigt bort ingrodd mat med ett rakblad.

Gasbrännarens galler kan exempelvis rengöras för hand med diskmedel en gång i veckan. För elektriska brännare, torka av smutsen med en fuktig svamp. Om rester finns kvar, kör fläkten, vrid brännarna på hög värme, och låt maten brännas bort. Genom att ta bort vreden med jämna mellanrum och tvätta dem i diskhon med milt diskmedel och varmt vatten så har du en spishäll som är fräsch till 100%. Undvik rengöringsmedel med ammoniak eller slipmedel, som kan ta bort markeringarna på knapparna. Torka av knopparna noggrant innan du sätter tillbaka dem.

Ugn

Blöt ugnens inre delar i varmt vatten och diskmedel under flera timmar. Skrubba sedan bort smuts och fasttorkade matrester med en skursvamp. Skölj bort allt noga och tvätta av.

Normalt behövs en djupgående rengöring en gång i månaden. Du kan enkelt se efter hur gallret ser ut (eller om det ryker när den används). En del ugnar är enkla att rengöra. Ta helt enkelt bort ställningarna inuti. Torka sedan bort rester med en fuktig trasa. För andra ugnar, gör en tjock pasta med tre fjärdedelars kopp bakpulver, en fjärdedel kopp salt, och en fjärdedel kopp vatten. Arbeta och fördela sedan detta inuti ugnen över alla ytor och låt det sitta och verka under natten (undvik ren metall och täpp öppningar med folie); Torka sedan rent och avlägsna bakpulvret från alla ytor.

Vitvaror

Kylskåp

kylskåpet

Töm kylskåpet med några månaders mellanrum, och torka av ytorna inuti med en lösning av två matskedar bakpulver och en liten del vatten. Torka sedan bort med en fuktig ren trasa och torka med en ren handduk. Här följer några fler bra rutiner att testa på när det gäller kylskåpet:

  • Ta ut glashyllor och lådor och diska dem i diskhon. Innan du diskar dem, låt hyllorna värmas upp till rumstemperatur för att undvika sprickor.
  • Gör plats för nya livsmedel och kasta ut gammal mat regelbundet. Detta kan vara en bra rutin att göra innan nästa storhandel.
  • Ha en öppen burk med en del bakpulver i kylskåpet och frysen för att neutralisera lukter. Byt ut burken efter några månader, eller när den dåliga lukten kommer tillbaka.
  • Torka utsidan av kylskåpet varje vecka med en mjuk trasa och en lösning av milt diskmedel och vatten (eller rengöringsmedel för rostfritt stål om kylskåpet består av detta material).
  • Torka upp smuts i kylskåpet på en gång för att förhindra fläckar och lukter som hänger kvar. Detta är särskilt viktigt i kylskåp, där torr luft avlägsnar fukten från spill snabbt, vilket gör dem klibbiga och svåra att få bort.
  • Rensa kondensorbatterier, som vanligen sitter på baksidan eller undersidan av enheten, två gånger om året för maximal effekt (oftare om du har husdjur). Dra alltid ur kylskåpet först, använd sedan en långskaftad borste eller munstycket på din dammsugare för att avlägsna damm och smuts.

Diskmaskinen

Torka dörren och kontrollpanelen med en mjuk duk som är lätt fuktad med vatten. Rengör ytor av rostfritt stål med en lämplig spray för att ta vara på materialet och hållbarheten. Inre fläckar bekämpas bäst genom att sätta tre till fyra uns av citronsyrekristaller (säljs i livsmedelsbutiker och apotek) i tvättmedelskoppen och sedan köra en maskin. Har du en ofräsch lukt som inte går bort från diskmaskinen kan du upprepa processen med vinäger.

Så hur fungerar det?
1
Ingen skyldighet citat
2
Vi städar era lokaler till perfektion
3
Luta dig tillbaka och satte på kettlen
Bokning
?
Frysavfrostning
Inglasad balkong