Att välja inbrottslarm hem – en genomgång

Ett inbrottslarm till det privata hemmet är en del av säkerhetsutrustningen för allt fler hushåll. En del av orsaken till det är antagligen att upplevelsen av att få ett inbrott är traumatisk. Det är inte heller särskilt kostsamt idag att ha ett larm installerat.

Till att börja med

Det kan kännas mycket besvärligt att välja abonnemang. Några tips är:

  1. Hör med vänner och bekanta om vad de känner till.
  2. Fundera på vilken funktion larmet ska fylla och vilka invägar som ska täckas av larmet.
  3. Det går att koppla brandlarmet mot det vanliga inbrottslarmet och på så sätt få ett komplett system för hemmet.
  4. Det är bra att alltid välja ett larmsystem som kan utvecklas efter hand, så blir det mer lönsamt i längden.

Skydda-hus 

Vilken typ av larm finns det?

Marknaden har många olika typer av inbrottslarm och lösningar. Det finns inbrottslarm med eller utan abonnemang. Vissa är billigare och fyller en basfunktion, medan andra är mer avancerade och därmed också dyrare.

Trådbundet eller trådlöst

Det larm som går till larmcentral kan antingen ske på trådbunden eller via trådlösa radiosystem. De trådlösa systemen kräver minimal installation, eftersom de olika delarna inte behöver kopplas samman rent fysiskt. Priset för de olika alternativen är ungefär detsamma.

Detektorer

Den vanligaste formen av larmanordning är den så kallade IR-detektorn. Om något rör sig inne i rummet reagerar IR-detektorn. Placeringen av detektorn är mycket viktig. Det ska inte gå att smyga under eller förbi detektorerna. Det kan vara bra att ha en mindre känslig detektor om det finns husdjur i hemmet.

Larmet går vidare

Larm med abonnemang kostar en liten inträdesavgift. Sedan betalas en löpande kostnad för att det ska finnas personal på en larmcentral som tar emot larmet när det går. Om larmet går, finns det även där olika alternativ. Antingen tar larmcentralen emot larmet, och i de flesta fall åker då ett vaktbolag ut och kollar läget. Då tillkommer ofta en avgift. Det går också att se till att larmet går via sms till den privata mobiltelefonen.

Ljud

Inbrottslarmet handlade förr om att skapa oljud så att tjuven tar till flykten. Oljudet fyller än idag samma viktiga funktion. Utomhus varnar den andra för att saker och ting händer, och inomhus blir oväsendet så illa att det inte går att vistas där.

Kamera

Kameror tillkommer till många abonnemang och larmsystem. Dessa kan kopplas till smartphones eller datorer och då kan husägaren se vad som händer i själva huset när larmet går. För att koppla kameror till sitt eget hem, eller precis utanför behövs inget särskilt tillstånd.

larmbild

Att tänka på r du väljer larm

Se först över dina behov. Ligger huset enskilt eller med många grannar, eller hur stort är huset och hur många ingångar finns det?

För att få rätt uppfattning kring priset, räkna på kostnaden för ett antal år för att få en prisjämförelse. Ta sedan reda på om du får behålla larmet efter avslutat abonnemang. Kolla dessutom vilka larm som är godkända av ditt försäkringsbolag. Många försäkringsbolag erbjuder rabatt på premierna eller slopad självrisk om du har ett godkänt larm.  Var försiktig när du köper säkerhetsprodukter vid dörren. Detta innebär att du alltid borde kontrollera säljarens identitet och jämför erbjudandet med minst två andra larmföretag. Det mekaniska skyddet som lås på dörrar och fönster är minst lika viktigt som ett hemlarm.

 

Vad kostar ett inbrottslarm?

Ett komplett larm med uppkopplad larmcentral, fria utryckningar och rökdetektor kan kosta mellan 1500 kronor och 8000. Till detta tillkommer en månadsavgift på mellan 250 och 400 kronor.

Det finns billigare uppkopplade larmtjänster på marknaden om du är villig att exempelvis installera larmet själv, betala utryckningar styckvis eller ej ha tillägg som till exempel rökdetektor.

Så hur fungerar det?
1
Ingen skyldighet citat
2
Vi städar era lokaler till perfektion
3
Luta dig tillbaka och satte på kettlen
Bokning
?
Frysavfrostning
Inglasad balkong