Hur du lär dina barn att städa deras rum (så att du inte behöver!)

Hur du lär dina barn att städa deras rum (så att du inte behöver!)

Med sommaren framför oss, barn och bristen på rena rum är ett ofta talat ämne. Så låt oss prata om det och börja med att ha rena rum redan från början av sommaren, ska vi?

Dessa tips anser vi som en bra början och inställning till att göra en förändring i huset men du känner dina barn, alla har sina egna metoder. Vi lägger bara fram förslag och det är bara det- gör det som fungerar för din hemsituation och dina barn. 

Det finns ett antal faktorer för att ett rum ska hållas stilrent:

– Åldern på dina barn 

– Mängden av leksaker och tillbehör

– Vart leksakerna och tillbehören förvaras 

– Hur mycket påminnelse och hjälp du skulle klara av

– Om dina barn gör sin egna tvätt (finns barn som hjälper sina föräldrar sedan två års åldern med att till exempel sortera strumpor, vika osv. När de väl är i 3:e eller 4:e klass kan dem rätt väl göra vikningen och lägga undan kläderna själva- bestäm vad som fungerar bäst för dig!) 

Oavsett ditt barns ålder finns det ett par saker som kommer hjälpa dem att lära sig hur man rensar sitt rum på egen hand. 

Mindre är alltid mer

Håll leksakerna till ett minimum- för många leksaker kan bli väldigt överväldigande att välja mellan och kan göra det jobbigt att veta vad man vill ha. Om ni har många leksaker bör ni tänka på ett leksaks-biblioteksystem där man håller bort vissa saker och drar ut ett fack i taget när man väl bestämt sig att leka med det som är i. Detta håller leksakerna fräscha och gör det enklare för barnen att välja. Även så garanterar detta att barnen leker längre och fokuserar mer på det dem har med den mindre mängden av leksaker och val. Om detta låter konstigt, testa i en vecka- håll ut tre huvudobjekt och se hur annorlunda dina barn leker med dem. Boken “Simplicity Parenting” är en game changer, den rekommenderar vi dig att läsa oavsett om du vill lära dina barn att hålla ordning och reda eller inte 🙂 

Lär dem: om man gör så, blir det så. 

Logisk ordning fungerar bra med barn- när din säng är klar och ditt rum har städats får du välja själv vad du gör. På sommaren är det lättare att hantera och det är en bra tid att stärka goda vanor. Man kan använda enkla dagliga uppgiftslistor i barnens sovrum- de kan bocka av sina uppgifter och efter att de är klara med dem sätta sig och läsa eller spela men även ta tid för sociala medier. 

Arbeta tillsammans för att städa rummet

Detta kräver mer arbete och kan definitivt vara tidskrävande, men det är också det bästa sättet att uppmuntra dem att lägga undan saker som du vill ska läggas undan. Att lära sig det “rätta” sättet att städa på lindar frågor och förvirring i framtiden. Detta fungerar särskilt bra med tvätten. 

Lär barnen att bädda sängen OCH få dem att göra det dagligen

En bäddad säng gör sovrummet mer välkomnande och trevligare. Det är en enkel uppgift som kan även göras av förskolebarnen. Gå INTE tillbaka och bädda om sängen- titta förbi den om du måste, men låt jobbet slutföras av dem. 

Ge dem en sak att göra åt gången- och säg inte bara, “Gör rent ditt rum”

Precis som oss vuxna gillar barn specifika instruktioner. Om du säger till ditt barn “Gå och städa ditt rum” men kommer tillbaka och rummet ser exakt likadant ut beror det antagligen på att dina anvisningar var oklara. Om du inte har lärt dem hur ett rent rum ska se ut kommer de sannolikt ge dig en missuppfattad blick och vara kolossalt förvirrade av röran. Istället kan du ge ditt barn väldigt tydliga instruktioner och ta det ett steg i taget. För äldre barn kan man skriva eller printa ut en checklista med rutor och hänga upp på en anslagstavla eller dörren till deras rum för att göra det enklare för dem. För de mindre barnen bör man arbeta ihop med dem eller ge en uppgift åt gången. En vanlig konversation kan se ut på detta viset: man står och sysslar med tvätten till exempel, och frågar “Varför tar du inte upp dina Legos så att jag inte råkar trampa på en och sen berättar hur det gick?”. När dem sedan är klara kan man säga “Bra jobbat! Det ser så mycket bättre ut. Kan du plocka ihop dina böcker också? Då kan vi gå ut och ha kul”. En sak i taget är så mycket lättare för alla. 

Modellen av ett bra beteende

Det här kommer att vara ett opopulär tips men om du själv inte bäddar din säng på morgonen och ditt rum är stökigt, förvänta dig inte att dina barn kommer att göra motsatsen. Arbeta med dem, de måste se ett exempel framför sig som dem kan se upp till. Man kan säga något i stilen: “Jag ska bädda min säng och plocka upp saker från golvet i sovrummet- varför gör du inte samma som jag? Sen kan vi gå ut på en promenad tillsammans”. Att framstå som en förebild och visa ett bra beteende är alltid en bra ide, barnen tittar och uppmärksammar.

Använd en timer

Att använda en timer hjälper verkligen en del. Man kan tävla om vem som gör klart en uppgift snabbast, man kan sätta den på 5 minuter och se vem som hinner med vad under den korta tiden. Det är hur smidigt som helst att sätta på den på mobilen lite här och var och få saker gjort! Gör det snabbt och enkelt- ställ inte in den på 60 minuter, håll tiden mellan 5-10 minuter för att hålla uppmärksamheten. 

Ha rengöringsmedel och tillbehör till hands ifall det skulle behövas.

Barnen vill städa med riktiga verktyg. Om du vill att det ska dammsugas i rummet, ge dem en dammsugare. Låt dem göra det på egen hand! Det krävs mycket tålamod, vi vet, men ni vill ju att de ska lära sig städa på egen hand, inte sant? Ha en liten box med olika små verktyg, till och med baby wipes funkar. Detta gillar speciellt småungarna. 

Behöver du ideer? Här har du några!

– Lägga kläder i tvättkorgen 

– Plocka upp leksaker från golvet

– Samla ihop böcker och stapla de fint på hyllorna

– Bädda sängen 

– Dubbelkolla- ligger något och stökar på golvet fortfarande?  

Så hur fungerar det?
1
Ingen skyldighet citat
2
Vi städar era lokaler till perfektion
3
Luta dig tillbaka och satte på kettlen
Bokning
?
Frysavfrostning
Inglasad balkong