Tel: 08-630 07 09

Mån - Fre: 8.00-16.00

Lör - Sön: 8.00-14.00

Boka nu

Att odla i hemmet

Senaste året har jag börjat intressera mig mer för blommor. Innan dess var jag den med max två krukväxter i…

Att odla i hemmet | Flyttstädningistockholm

Senaste året har jag börjat intressera mig mer för blommor. Innan dess var jag den med max två krukväxter i fönstret och eventuellt ett par blommor på balkongen. Men i år bestämde jag mig för att utforska vilka möjligheter det finns att odla blommor på min balkong, mitt kök och i mitt vardagsrum. Det visade sig att det här med att sköta om blommor var min grej. Det är väldigt avslappnande och en bra syssla medan du exempelvis lyssnar på radio eller väntar på att pastavattnet ska koka. Dessutom inbillar jag mig att luften i ditt hem blir renare med växter.

Under det här året har jag lärt mig ett och annat (även om jag givetvis är relativ nybörjare fortfarande). Följande saker har jag i alla fall lyckats snappa upp.

10 tips för att lyckas med blommor i hemmet

  • Anpassa plantor efter ljuset! Kan såklart vara A och O för vissa plantor. Har du lite ljus hemma finns det särskilda blommor, tex en som kallas för garderobsblomman (zamikalla) som inte behöver mycket solljus. Jag har dock mitt kök i söderläge och här trivs det mesta. Därför har jag tur.
  • Vattningen. Koppla den till en rutin eller klockslag. På så sätt glömmer du inte bort det. Jag vattnar alltid samma tid varje dag och det är på morgonen när jag väntar på kaffebryggaren. Dock behöver alla växter långt ifrån lika mycket vatten så det måste anpassas. Det har hänt att jag har vattnat ihjäl mina växter så se upp för den.
  • More is more. När det gäller blommor i alla fall. Var inte rädd för att bre på!
  • Krukorna. Det är roligare att ha fina och personliga krukor. Plantagen eller Ikea har mycket att välja på. Går också vanligtvis att hitta på second hand.
  • Vet du med dig att du kommer slarva med vattning finns det gott om lättskötta växter. Kalatea, Prickblad eller Dracena behöver knappt något vatten alls (eller ljus för den delen).
  • Få orkidén att blomma. Det har alltid varit en dröm för mig att ha ett par fina blommande orkidéer i vardagsrummet och nu har jag lyckats. Hemligheten är vattningen där orkidén vattnas under en rinnande kran.
  • Ge blommorna kärlek och du får det dubbla tillbaks! Det här med att prata med sina växter tror jag inte är en myt.
  • Om du ska ha en kaktus satsa på en stor. Stilmässigt supersnyggt. Små kaktusar är dock bara tråkiga och drar till sig mycket damm.
  • Växter trivs bra i badrummet. Många av de växter vi har kommer från tropikerna och har det därför särskilt bra i en fuktig miljö. Dessutom är det snyggt.
  • Plantera om och beskär efter vintern. Sätt på din favoritmusik och ta en heldag för att plantera om alla dina blommor. Februari-mars är den bästa perioden. Den här dagen har blivit något utav den bästa på året för mig. Jag älskar det!

Lycka till med odlandet och kom ihåg att det ska vara roligt.