Tel: 08-630 07 09

Mån - Fre: 8.00-16.00

Lör - Sön: 8.00-14.00

Boka nu

Hur du lär dina barn att städa deras rum (så att du inte behöver!)

Hur du lär dina barn att städa deras rum (så att du inte behöver!) Dessa tips anser vi som en…

Hur du lär dina barn att städa deras rum (så att du inte behöver!) | Städfabriken AB

Dessa tips anser vi som en bra början och inställning till att göra en förändring i huset. Du känner dina barn och alla har sina egna metoder. Vi lägger bara fram förslag och det är bara det- gör det som fungerar för din hemsituation och dina barn.

Det finns ett antal faktorer för att ett rum ska hållas stilrent:

  • Åldern på dina barn
  • Mängden av leksaker och tillbehör
  • Vart leksakerna och tillbehören förvaras
  • Hur mycket påminnelse och hjälp du skulle klara av

Oavsett ditt barns ålder finns det ett par saker som kommer hjälpa dem att lära sig hur man rensar sitt rum på egen hand.

Mindre är alltid mer

Håll leksakerna till ett minimum- för många leksaker kan bli väldigt överväldigande att välja mellan och kan göra det jobbigt att veta vad du vill ha. Om ni har många leksaker bör du tänka på ett leksaks-biblioteksystem. Där håller man bort vissa saker och drar ut ett fack i taget när man väl bestämt sig att leka med det som är i. Detta håller leksakerna fräscha och gör det enklare för dina barn att välja. Om detta låter konstigt, testa i en vecka- håll ut tre huvudobjekt och se hur annorlunda dina barn leker med dem. Boken “Simplicity Parenting” är en game changer, den rekommenderar vi dig att läsa oavsett om du vill lära dina barn att hålla ordning och reda eller inte ?

Lär dem: om man gör så, blir det så

Logisk ordning fungerar bra med barn. När din säng är klar och ditt rum har städats får du välja själv vad du gör. På sommaren är det lättare att hantera och det är en bra tid att stärka goda vanor. Du kan använda enkla dagliga uppgiftslistor i barnens sovrum- de kan bocka av sina uppgifter. Efter att de är klara med dem sätta sig och läsa eller spela och även ta tid för sociala medier.

Arbeta tillsammans för att städa rummet

Detta kräver mer arbete och kan definitivt vara tidskrävande. Men det är också det bästa sättet att uppmuntra dina barn att lägga undan saker som du vill ska läggas undan. Att lära sig det “rätta” sättet att städa på lindar frågor och förvirring i framtiden. Detta fungerar särskilt bra med tvätten.

Lär barnen att bädda sängen OCH få dem att göra det dagligen.

En bäddad säng gör sovrummet mer välkomnande och trevligare. Det är en enkel uppgift som kan även göras av förskolebarnen. Gå INTE tillbaka och bädda om sängen. Titta förbi den om du måste, men låt jobbet slutföras av dem.

En sak åt gången

Om du säger till ditt barn “Gå och städa ditt rum” men kommer tillbaka och rummet ser exakt likadant ut beror det antagligen på att dina anvisningar var oklara. För äldre barn kan man skriva eller printa ut en checklista. För de mindre barnen bör man arbeta ihop med dem eller ge en uppgift åt gången. En vanlig konversation kan se ut på detta viset: -“Varför tar du inte upp dina Legos så att jag inte råkar trampa på en och sen berättar hur det gick?”. När dem sedan är klara kan man säga: – “Bra jobbat! Det ser så mycket bättre ut. Kan du plocka ihop dina böcker också? Då kan vi gå ut och ha kul”.

Modellen av ett bra beteende

Om du själv inte bäddar din säng på morgonen och ditt rum är stökigt, förvänta dig inte att dina barn kommer att göra motsatsen. Arbeta med dem. De måste se ett exempel framför sig som dem kan se upp till. Man kan säga något i stilen: -“Jag ska bädda min säng och plocka upp saker från golvet i sovrummet. Varför gör du inte samma som jag? Efter kan vi gå ut och ta promenad tillsammans”. Framstår du som en förebild och visar ett bra beteende är alltid en bra ide. Barnen tittar och uppmärksammar.

Använd en timer

Du kan tävla om vem som gör klart en uppgift snabbast! Du kan sätta timern på 5 minuter och se vem som hinner med vad under den korta tiden. Det är hur smidigt som helst. Sätt på den på mobilen lite här och var och få saker gjort! Gör det snabbt och enkelt, men ställ inte in den på 60 minuter. Håll tiden mellan 5-10 minuter för att hålla uppmärksamheten.

Ha rengöringsmedel och tillbehör till hands

Barnen vill städa med riktiga verktyg. Om du vill att det ska dammsugas i rummet, ge dem en dammsugare. Låt dem göra det på egen hand! Det krävs mycket tålamod, vi vet, men ni vill ju att de ska lära sig städa på egen hand, inte sant? Ha en liten box med olika små verktyg, till och med baby wipes funkar. Detta gillar speciellt småungarna.

Önskar du prata med oss istället?
Lämna ditt telefon nummer så ringer vi upp.